Sakristiet

Vi har hatt lyst til å gi dere en liten innføring i hvordan en kirke ser ut, og dere en liten innsikt i ulike rom i kirken. Og i dag har vi kommet til sakristiet. Ordet kommer fra latin, sacristia, og hvis vi skal prøve å oversette det, betyr det “noe som har med det hellige å gjøre”. Rommet ligger like ved koret, og dette er på en måte et oppbevaringsrom, hvor alt fra bibler til alterbøker, klær til prestene og ting som man bruker i seremonier oppbevares. Et annet ord for sakristi er skrudhus.

Et typisk norsk sakristi

Tidlige sakristi og bruksområde

Sakristiet er også et omkledningsrom for de geistlige, altså prestene. En av de første kirkene i Norge som hadde et sakristi er Tingelstad kirke, som ligger i Gran kommune i innlandsfylket Oppland. Denne kirken ble bygd i 1220.

Nå brukes sakristiet som en slags form for forberedelsesrom for prester. Det er her presten kan samle tankene og mentalt forberede seg for det som skal skje i selve kirkerommet. Prester har jo ofte vanskelige oppgaver de må gå gjennom, som begravelser, og det er viktig at de får tid til å ta en pustepause før de kan gå ut og være viktige støttepersoner i vanskelige tider.

katolsk sakristi
Et romersk-katolsk sakristi

I spesielt katolisismen er sakristiet et viktig element, og de som passer på sakristiet i den romersk-katolske kirke kalles for sakristan.